На разходка в Одрин

            Забележителности и разходка в Одрин през пролетта

        Дали за шопинг или на разходка, Одрин определено има какво да се види. Има история, дух и забележителности

Edirne, Селимие джамия
            

    Чудесно съчетание да избягаш дори и за кратко и посетиш един близък град в Турция. В забързаното време и натовареността покрай работа и ежедневие, забравяме че има и моменти, в които е добре да спрем и да поемем дъх и да посветим на духа си и семейството си. Всеки намира вдъхновение в различни неща. За мен едно от нещата е да посещавам нови места или добре познати, но любиви места. Пътуванията ме зареждат и особено различните култури. Учи ме на търпение, носи ми душевен мир, носи ми енергия. Дори едно кратко пътуване ме зарежда с нова енергия за новата седмица.

        Селимие джамия

Селимие джамия                    

 

Построена през 1575 г. от великия архитект Мимар Синан, един от най-важните паметници на древността е Селимие джамия (или Селимийе, името идва от османския султан Селим II). .Джамията Селимие притежава най-високите минарета в  Турция– 70,9 м и грандиозен купол – по-голям от купола на Света София в Истанбул. В момента е в реставрация и все пак е впечатляваща, с прекрасна панорама, парк и в близост до медицинския музей. Намира се на централния площад. Вход свободен. 


Селимие джамия 2            

            Заслужава се да се види Ески джамия (Старата джамия, намира се точно срещу Селимие джамия), тъй като в момента Голямата Синагога се реставрира, видяхме Ески Джамия и Мурадие джамия, Юч Шерефели джамия (много характерна с четирите си различни минарета, намира се близо до Ески и Селимие джамия) и джамията на Баязид II. 

            За мен са впечатляващи. А Вие как мислите?


         На кратко има много статии за местата, които да посетиш в Одрин. И ние тръгнахме по стъпките и с идеята да видим всичко, но винаги има нещо ново и си запазихме места за следващата разходка.



        В близост е и Етнографския музей, посетихме го, входа е 40 турски лири, вътре има какво да се види, монети от различни епохи, етнографски костюми и макети на стаи, прекрасни статуи и експонати.



Две маймунки ;-)



        

            Spoon time. Обожавам лъжици. Има очарование в  освен в приготвянето на храна, а и в приборите и историята им.

Spoon


    
         Е, нямаше как да не се снимам до писалището. Винаги съм си представяла така кабинет и място за писане. 




        Македонската кула (Makedoniya Kulesi)

        Последната кула, запазена от крепостните стени на Одрин, а точно до нея ще видите последните останки от самите стени. Също в реставрация в момента. Намира се от другата страна на улицата срещу джамията Юч Шерефели. До кръглата кула има приятен парк. Можете да влезете в кулата, но не и  да се качите на върха й. Вход свободен.

        Старата част на Одрин

        Не пропускайте старата част на Одрин и да си хапнете  джигер, пържен черен дроб, крехък. Дори и на някой да не му звучи добре, повярвайте ми вкусно си е и се приготвя много добре в Одрин. Но може да си изберете заведение на брега на река Тунджа и Марица. Потопете се в миналото на града в историческият квартал Калеичи (Kaleici) на Одрин. По улица Маариф и пресечките й ще видите стари къщи с дървени фасади, които са истински произведения на изкуството. Тук е и Голямата Синагога - най-голямата синагога на Балканския полуостров,  отворена за посетители.


       Църква Свети Георги

    Българска църква е от 1880 г. Таванът й е облицован с дърво, прекрасна дърворезба, а на втория етаж има малка колекция от предмети от този период. Запалихме си свещичка за здраве и за близките ни, които не са сред нас, но в сърцата ни. Енергията е много силна в църквата.

    

    Крайбрежието на реките Тунджа и Марица 

    Едно приятно място след шопинг да се разходиш и вечеряш на бреговете на Тунджа и Марица. Приятно за разходка, много млади семейства и двойки.  Преминаваш през моста и дори може да спреш за отдих на брега на реката. Да се снимаш на ЖП прелеза. Мястото е прекрасно за единение.

    
Човек е човек, когато е на път. Важна е посоката... Добре ми е на ЖП релсите 

    За разлика от други градове в Турция, в Одрин в много от заведенията се сервира алкохол (предимно бира). Седнете в някоя от многобройните чаени градини (на турски cay bahçesis). Най-добрите се намират в района на мостовете над Тунджа и Марица, южно от центъра на Одрин. Ако търсите барове, отправете се към улицата, която свързва двата моста.

        При хубаво време в центъра на града има много по-малко хора, всеки търси прохладата по бреговете на реките Тунджа и Марица (на турски: Мерич), които се превръщат в социално пространство. Крайбрежията имат сянка благодарение на засадените дървета. Ще минете покрай два впечатляващи моста - Моста на Тунджа от 1615 г. и Моста на Марица от 1847 г.

        Не пропускайте да седнете в някое от кафенетата и да си поръчате турско кафе (още при поръчката трябва да уточните дали го искате със захар или без) или чай, сервиран в чашки с форма на лале. Аз препоръчвам чай, турсия чай е силен и няма нищо общо. А относно кафето, на места го правят с Нескафе, което на мен лично не ми допада. Така, че препоръчвам чая. 

    Навсякъде се сервират местни турски специалитети като кюфтета, пържен черен дроб, искендер, салати (често се оказват подправени с доста люто).  Силно препоръчвам пържения ччрен дроб /джигер както споменах вече, не съм по дроба, но този който опитах бе крехък, вкусен, топи се в устата и не беше мазен. А аз по принцип не обичам ястия с дроб.

        За всички сладки изкушения - баклави, пишмание, казан диби, кадаиф - опитайте от всичко. Но не пропускайте и халвата. Всичко си заслужава да се опита от сладките неща. А за подарък за близки и колеги има страхотни опаковки.



         

        Оставихме си за следващия път  -Църква Св.св. Константин и Елена,  една от двете български църкви в Одрин. Построена е през 1867 г., а през 2008 г. е изцяло реставрирана. Намира се в квартал Киришхане. 



Коментари

Популярни постове

Mental toughness

BE PRESENT ...

Рисуването

Бижута- история на брошките

Mobile & Smart phones - necessity or addiction

Масло от Лавандула - приложения

Как да си направим парфюм от етерични масла в домашни условия?

Етерично масло от лавандула - силата на природата

12 рецепти за парфюми с етерични масла