Бижута- история на брошките

Бижута- история на брошките

Началото на брошката идва от бронзовата епоха, където ранните итерации се оформят в прости игли с кръгли пръстени. Невзрачните орнаменти често са били използвани с основна функция да се осигури закрепване и закопчаване на наметала и други дрехи през зимата.

Look at some brooches which I adore!
Най-любими брошки

        


        











    С изострянето на занаятчийските умения желязото бързо става предпочитан, използван и все по-лесно достъпен материал. Брошките започват да придобиват по-сложни форми със спираловидни детайли и външен вид, подобен на диск. „С брошките, създадени през желязната епоха, вие все още бихте имали това усещане за функция, но също така бихте имали много орнаментално усещане“, обяснява Троуп. "Те бяха много смели парчета, интегриращи абстрактни, геометрични форми с леки препратки към естествения свят."

Натуралистичните форми и мотиви се развиват допълнително по време на англосаксонския период,където цветните карфици, направени с вградени парчета емайл, приемат формата на птици, клони и дори листа. Въпреки това, едва през Ренесанса брошката е напълно утвърдена като смел, декоративен аксесоар, носен от аристократите на деня. Изработени в духа на изследване и творчество, тези разкошни декорации често включвали новооткрити скъпоценни камъни като изумруди, диаманти и рубини и били атестат,че притежателя им е част от висшата класа.

Брошките са се развили значително от своето начало в древния свят. Брошките са били използвани във функционално качество за закопчаване или закрепване на дрехи. Най-ранните брошки се състоят от тръни, кремък и пръчки. По време на бронзовата епоха иглите са били ръчно изработени от метал. Чисто практическите употреби на брошките спират през Средновековието и брошките се превръщат в орнаменти,използвани само за украса и декорация.

    В грузинско време брошките често са били подкрепени с фолио и са имали затворени настройки. Това беше за подобряване или промяна на цвета и блясъка на скъпоценния камък. Викторианците предпочитали траурната брошка, която често имала черен емайл и била гравирана с датата на починалия и капсулирала кичур от косата им. Понякога брошката имаше подвижен стъклен панел за съхранение на косата.

En tremblant на френски означава да треперя. Този стил на брошка често приличше на флорална форма или цветен спрей. Центърът на цветето е бил прикрепен към механизъм, който му позволяваше да трепти, когато се носи. Брошките на En Tremblant обикновено се поставят с шлифовани в роза или стари рудници диаманти и стават модерни през 18-ти и 19-ти век, преди да бъде изобретено електричеството. Ефектът на трептене бил най-завладяващ, когато диамантите  са били уловени на светлината на свещта и пресъздават трептенето на свещта на светлината.

Брошките могат да бъдат намерени в разнообразни дизайни, включващи редица съчетания от материли като благородни метали, цветни скъпоценни камъни, фино емайлиране, гравиране и дърворезба. Поради своята универсална природа брошките могат и са били носени върху шапки, шалове, палта,бални рокли, пояси, колани и дори като висулки.


Изображение на аристократични брошка със заоблени форми
Винтидж брошки - класически стил



Коментари

Популярни постове

Mental toughness

На разходка в Одрин

BE PRESENT ...

Рисуването

Mobile & Smart phones - necessity or addiction

Масло от Лавандула - приложения

Как да си направим парфюм от етерични масла в домашни условия?

Етерично масло от лавандула - силата на природата

12 рецепти за парфюми с етерични масла