Как да си направим парфюм от етерични масла в домашни условия?

How to make perfume from essential oils at home?


Съдържание:

1. Основни категории аромати на етеричните масла

2. Необходими материали.

3. Как да използваме коефициента за смесване?

Създаването на ваш собствен парфюм може да отнеме малко експерименти. Ароматите, които харесвате, могат да се променят с времето. Например,  цитросовите аромати бергамот, лимон и грейпфрут са подходящи през по-топлите сезони.  Иланг-илангът  може да ми е любим,  но понякога ми се струва твърде тежък и силен. И пачулито преди напълно ме плашеше, но в земна смес, той напълно работи за есента.
        Просто знайте, че ароматите в Домашния парфюма са по-леки от тези в традиционните парфюми, които са на пазара. Така че не е нужно да се тревожите за главоболие, но може да се наложи да ги прилагате малко по-често.

Етеричните масла, особено някои от най-ароматните масла като жасмин, нероли, пачули, роза, сандалово дърво и иланг-иланг, отдавна се използват в производството на парфюми. Но някои от тези етерични масла са скъпи, така че някои парфюмеристи вместо това използват евтини имитиращи синтетични аромати.
    Намирането на вашия характерен аромат е като да срещнете единствената си истинска любов под формата на аромат. Това е изключително рядко и ако още търсите, нямате любим, не харесвате нишови марки или сте на път да се откажете от търсенето.  То може би е време да научите как да направите парфюм с етерични масла. Парфюмните масла не съдържат алкохол, което позволява луксозно усещане, което се задълбочава през целия ден, докато формулата се задържа върху кожата ви и дори еволюира,  а концентрираните аромати във всеки означават, че можете да комбинирате всичките си любими нотки – от земни до цитрусови, до флорални , за да създадете нещо наистина уникално.

Мечтаете за уникален аромат, защо да не опитате сами да го създадете. Eкспериментът не изисква много материали, а повярвайте ми резултатът ще Ви изненада приятно. Спазвайки  правилата на готвене и качествени съставки, може да създадете устойчив и хипнотизиращ аромат.

Основни категории аромати на етерични масла

Всички аромати, които ни заобикалят, могат да бъдат разделени на семейства. Познаването на тези групи ще спомогне за създаването на интересна и добре координирана композиция в парфюма. Етеричните масла обикновено попадат в една от 7 категории аромати. Аз лично гравитирам към цитросовите и меки, мускусни аромати, но няма нищо по-хубаво от това да си играете с различни масла и да поемате рискове. Когато избирате кои етерични масла да смесите с характерния си аромат, имайте предвид, че цитрусът създава добра начална нотка, тъй като е мощен и  стимулиращ, леките и ефирни цветя работят добре като сърдечни нотки, а дървесните аромати имат дълготрайност, която работи добре като основа. Може да смесвате всяка комбинация от аромати, които харесвате, но създаването на комбинация от тези три категории е добро място за начало - примерна смес би била нещо като бергамот, жасмин и сандалово дърво.

Основни категории аромати:

1. Флорални или още цветни аромати

Извлечени от цветовете на растенията, тези сладки флорални етерични масла са класически аромати в женските парфюми. Тези аромати често се използват в парфюмната двойка. Етеричните масла от тази група ще ви напомнят за букет от свежи рози или лилав цъфтеж. Такива миризми светлина и пролет, фриволност и летен полъх на божури, люляк, рози или лятна лавандула. Това  са най-цветните и разнообразни аромати  и тук вариациите са многобройни и можете да се забавлявате много. Роза, здравец, ирис и жасмин са едни от най-популярните цветя, както и магнолия, божур и иланг-иланг, нероли.
— Жасмин – успокояващ и отдавна се казва, че е афродизиак.
—Иланг-иланг – помага за облекчаване на стреса, подобрява настроението и повишава либидото.
— Лавандула – прочуто свежа и успокояваща.
— Нероли – помага за облекчаване на стреса, насърчава кръвообращението и повишава настроението.
Билкови аромати: Лавандула, лайка и розмарин са заземяващи билкови есенции, които обикновено са по-леки.
    2. Цитросови и предимно сладки аромати - eдни от най-стимулиращите аромати и подходящи за енергични жени. Особено  подходящи през по-топлите сезони, но чудесни за освежаване на всеки парфюм. Те са силни, свежи и съживяващи.  Познатите ни аромати на мандарина, червен портокал, бергамот, лимон, грейпфрут  могат да създадат интересни миризми в комбинация с цветни и дървесни аромати. Повечето цитрусови масла са в тази категория. Техните ярки, весели аромати ви зареждат с енергия и ви ободряват.
— Бергамот – има чист и освежаващ цитрусов аромат, който озарява настроението и успокоява нервите.
— Ванилия – чист екстракт от ванилови зърна, смесен с масло от жожоба, създава сладък аромат, който е успокояващ и релаксиращ.
    3. Мента и папрат -Ароматите на свежа мента ободряват и подобряват фокуса. Те са свежи. За това семейство може да се отдаде на тежката миризма на дъбов мъх, който обикновено се използва за определяне на общия вкус. Розовата мента герани може да добави към парфюмния продукт оттенък на свежест, която продължава дълго време.По-малко интензивен от мента, но все пак охлаждащ и енергизиращ.
    4. Мускусен
Етеричните масла в тази категория имат земни, мускусни аромати, които често са романтични и центриращи. Сладка и много чувствена. Те включват масло от мускус и кехлибар в комбинация с дървесна кора, смола и ванилия. Тази категория се счита за една от най-древните и включва както женски, така и мъжки аромати. Миризмите винаги имат земен белег и са сдържани.
Опитайте да смеситете масло от амбрета или кехлибар с бяла роза или кедрово дърво за баланс.
— Пачули – често се използва в парфюми и одеколони, защото има сладък, мускусен аромат, за който се твърди, че има заземяващ и балансиращ ефект върху емоциите.
-  Масло от Ветивер - друг землист мускус, който да изследвате за дълбочина на аромата
    5. Пикантно
Малко минава дълъг път с тези пикантни аромати.
— Джинджифил – затоплящ аромат, който е едновременно енергизиращ и стабилизиращ.
— Карамфил – силен аромат, който е едновременно пикантен и дървесен, карамфилът е успокояващ и успокояващ.
    6. Дървесни аромати
Тези земни аромати укрепват. Различават ненатрапчивата сладост и тръпчивост. Такива миризми се пречистват и придават на парфюма зелена свежест. Това включва и меки, но богати билкови миризми. Например кедровото дърво и лабданумът  например могат да се комбинират с нещо по-ярко и по-отчетливо като екстракт от коняк, който не е прекалено сладко.  Други дървесни аромати  са например  бор и сандалово дърво.
— Кедрово дърво – топъл, дървесен аромат с леко седативни свойства, който ви помага да се отпуснете и да заспите по-лесно.
— Сандалово дърво – има фин аромат, който съчетава дървесен нюанс с нотка на цветя, за който се казва, че заземява и балансира.
    7. Камфорен
Тези масла могат да миришат доста силно, с почти медицински аромат.
— Тамян – релаксиращ и центриращ аромат, който често се използва при медитация. Ароматът му се съчетава добре със смирна, портокал или сандалово дърво.

Необходими  материали:

- Етерични масла - Минимум три етерични масла: глава, сърце и основа

- Кехлибарени или сини стъклени рол-он  бутилки от 5 ml или 10 ml

- Носещо масло без аромат, нещо леко с малко или никакъв аромат, като масло от жожоба,  бадемово масло,гроздови семки или сладък бадем. Обикновено се използва масло от жожоба, но е важно да се следва рецептата и да се използва малко количество от компонента. Иначе ароматът на парфюма ще стане значително по-слаб. Можете да приложите обичайните зехтин, бадемово масло. Етилов алкохол също се използва като основа.

Ако искате да направите твърд парфюм, тогава трябва да вземете пчелен восък и специален контейнер за съхранение. Можете да закупите и от магазините за декорация. Изберете висококачествени компоненти, ако искате да остане по-трайна миризма. Но тук няма да опиша този начин.Когато правите парфюм с етерични масла, ще искате да отбележите ефекта, който всяка съставка може да има - есенциите от растителен произход могат да бъдат много мощни, а някои цитрусови есенции (като масло от лайм) могат да причинят фоточувствителност. Според Международната асоциация за аромати (IFRA) етеричните масла могат да предизвикат чувствителност или дразнене, ако се използват неправилно, така че е важно да се придържате към съотношенията. Само защото една съставка е естествена, не означава, че е безвредна, така че продължете с повишено внимание.

Как да използвате коефициенти на смесване ?

Любимият ми начин за правене на парфюм е с рол-он бутилка. По-лесно е от правенето на солиден парфюм и по-бързо от одеколон. Освен това e супер лесно! Просто го превъртете над точките на пулса си.Терапевтичните рол-он смеси се използват за лечение на главоболие, безсъние и други заболявания, но можете също толкова лесно да забъркате прекрасна рол-он парфюмна смес от етерични масла за ежедневна употреба.

Ето пример за смесване на 10 капки, необходими за парфюм с три етерични масла:

—Лайм – фактор на смесване 3

— Жасмин – фактор на смесване 1

— Бергамот – фактор на смесване 7

Добавете факторите на смесване заедно да са общо 11.

След това взимате процента от това общо (11) за всяко масло. За лайм ще бъде 3 делено на 11 (27%). След това умножете този процент по общия брой капки, от които се нуждаете във вашата рецепта (10): 27% по 10 е равно на 2,7. Така вар получава 3 капки.

—3 капки лайм (3/11 x 10)

— 1 капки жасмин (1/11 x 10)

—6 капки бергамот (7/11 x 10

Общо: 10 капки

Бързо ще разберете, след като изчислите няколко формули

Първо, ще добавите вашите етерични масла към рол-он бутилката. За ежедневна употреба, сложете не повече от 10 до 12 капки общо етерични масла в стъклена бутилка от 10 ml. Завъртете бутилката наоколо, за да комбинирате напълно маслата, и след това напълнете останалата част от бутилката с носещо масло по ваш избор. Сменете капачката и завъртете отново.

Вашата персонализирана парфюмна смес вече е готова, за да се насладите! Просто нанесете върху точките на пулса си и нанесете отново, ако е необходимо през целия ден. Само не забравяйте да разклатите леко бутилката преди всяка употреба.

Може да експериментирате свободно и ако желаете да научите рецепти за домашни парфюми, може да прочетете в статията -12 рецепти за парфюми от етерични масла .


Коментари

Популярни постове

Mental toughness

На разходка в Одрин

BE PRESENT ...

Рисуването

Бижута- история на брошките

Mobile & Smart phones - necessity or addiction

Масло от Лавандула - приложения

Етерично масло от лавандула - силата на природата

12 рецепти за парфюми с етерични масла