Масло от Лавандула - приложения

Масло от Лавандула - приложения

              Таблица на съдържанието

 1.     Приложение в кулинарията

2.     Приложение като терапевтично средство

3.     Лавандулата - друти ползи във ветеринарномедицински продукти. Лавандулово масло за менструални болки


Приложение в  кулинарията.

Приложение на лавандула в готвенето и печенето

        Лавандулата е полезна не само за миризма, но и може да добави своя аромат към храната. Изсушените цветове и пъпки на лавандулата могат да се използват в кулинарията за подсилване на сладки и солени ястия. Лавандуловите листа и стъбла също се използват и имат по-фин вкус от цветята. Често се комбинират с розмарин за подправяне на агнешко, пилешко, печено месо, сосове и яхнии. Те им придават по-ароматен вкус. Лавандулата и розмаринът се използват и за подправка на зеленчуци, картофи и ястия с ориз.
         Когато използвате лавандула в готвенето, важно е да използвате кулинарна лавандула, а не декоративна лавандула. Кулинарната лавандула е английска лавандула, а не лавандин. Отрежете стъблата от растението веднага след като пъпките са се отворили и ги поставете плоски да изсъхнат. След като измиете пъпките, ги изпечете на сухо в топла фурна или ги смелете в кафемелачка преди употреба. Лавандуловите цветя могат да се поставят в захар или сироп, за да се насити с ароматния лавандулов аромат. След това напоеният с лавандула сироп или захар може да се използва за приготвяне на сладкиши, сладкиши, печен хляб и други печива. Някои хора обичат бита сметана или сладолед с вкус на лавандула.
            Лавандула в чай ​​и напитки
       Лавандуловият чай се прави от цветовете на английската лавандула, а не от лавандин. Това е билков чай, който има различен вкус и фини нотки на мента, роза или ябълка, в зависимост от вида лавандула. Понякога цветовете на лавандулата се смесват с други чайове, за да се усили вкусът. Листата от лавандула понякога се използват за приготвяне на по-малко интензивен чай.
 
Lavender Field


Приложение като терапевтично средство

Лечебните качества на лавандулата

Както беше отбелязано по-рано, древните гръцки, римски и египетски цивилизации са използвали лавандула за лекарства и аромати. През Средновековието лавандулата е широко използвана заради нейните възприемани антисептични, успокояващи, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Без никакви научни изследвания, които да подкрепят вековна употреба, това растение стана интересно за изследователите. Въпреки че няма достатъчно доказателства от клинични проучвания, ефективността на билкови лекарства като тези, съдържащи лавандулово масло, е правдоподобна. Според HMPC (Европейски комитет по билкови лекарствени продукти) има доказателства, че тези добавки са били използвани безопасно от поне 30 години. И според Европейската агенция по лекарствата, предвидената употреба не изисква медицинско наблюдение (21, 22, 23). Нека да разгледаме някои от последните исторически изследвания, включващи лавандула.
        1. Антисептик: Историческа употреба на лавандула за лечение на рани и изгаряния
          Лавандуловото масло се използва от векове за почистване на рани и насърчаване на заздравяването. Гръцките и римските армии са използвали лавандула за почистване и превързване на раните си. Някои военни болници и лекари дори експериментираха с лавандула по време на Първата световна война за лечение на ранени войници. През 2016 г. едно проучване предполага, че маслото от лавандула насърчава заздравяването на рани чрез повишено образуване на лечебна тъкан.
 
            Изгарянето на Гатефосе
            В не толкова далечното минало през юли 1910 г. френският учен и химик Рене Морис Гатефосе преживя ужасна лабораторна експлозия, която го покри с горящи вещества. След като се търкалял в тревата, за да гаси пламъците, ръцете му били покрити с бързо развиваща се гангрена. Според Gattefossé, само след едно изплакване с етерично масло от лавандула, газификацията на тъканта спира и лечението започва на следващия ден. Ако докладът му е верен, лавандуловото масло може да е изиграло роля за впечатляващото му възстановяване.
 

Lavender oil


        2. Намаляване на тревожността: Помага ли лавандулата при тревожност?
    Пет проучвания през последните девет години имат резултати, показващи възможната способност на лавандуловото масло да намалява определени симптоми на тревожност. Първото беше през 2010 г. и беше рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване на 221 възрастни, страдащи от тревожни разстройства. След поглъщане на орално приложено лавандулово масло, наречено Silexan, симптомите на тяхната тревожност бяха намалени. Второто проучване беше почти идентично. На произволна, плацебо-контролирана група от 170 възрастни също е даден Silexan, което води до намалено безпокойство, свързано с тревожност (2015 г.).
        Още три рандомизирани, двойно-слепи, плацебо-контролирани проучвания имат подобни резултати през 2014 г. и 2015 г., където перорално приложеното лавандулово масло помага при симптоми на депресия и тревожност. Тези проучвания вече са част от нарастваща научна подкрепа, че лавандуловото масло може да бъде средство за борба с безпокойството и стреса.
            Лавандуловото масло и цветята се използват повече от 30 години в ЕС. Не може да се предложи добре установена употреба на цветове или масло от лавандула при лечението на общи тревожни разстройства. Въпреки че качеството на проучванията се е повишило с времето, броят на пациентите, лекувани с етерично масло от лавандула в RCTs (връщане в клиниката) е твърде нисък .
 
        3. Лавандула за релаксация
        Сутрешното ви пътуване до работа може да бъде допълнителен стрес в и без това натоварения ден. Кой не иска да се отпусне от грижите на живота? Успокояващата способност на лавандуловото масло се използва от векове. Проучване от 2012 г. предостави силна подкрепа за релаксиращия ефект от вдишването на аромата на лавандулово масло .
 
        4. При безсъние
   Не можеш да спиш? Древните гърци са използвали лавандула за борба с безсънието. Проучване от 2015 г. на 158 майки след раждането установи, че ароматът на лавандула е помогнал за значително подобряване на качеството на съня им. Друго проучване на японски студенти установи, че излагането на аромата на лавандулово масло през нощта подобрява способността на студентите да се събудят на следващата сутрин. ЕС установи дългогодишна употреба и традиция на лавандулови цветя, където се споменава възможният ефект за облекчаване на леки симптоми на психически стрес, изтощение и за подпомагане на съня (8).
 
        5. Против мускулни болки
Историята за възможната способност на лавандуловото масло да намалява болката в кожата и мускулите е известна от векове. Древните гърци са втривали лавандулово масло върху възпалените мускули, за да намалят мускулната болка и дискомфорт. Със сигурност в комбинация с масаж се усеща желаният ефект (10).
 
        6. Увеличаване на антиоксидантите с лавандула
        Когато чуете „антиоксиданти“, може да си помислите за здравословна храна. Но какво представляват антиоксидантите? Оксидиращите агенти са потенциално увреждащи вещества в тялото. Антиоксидантите ги премахват, като по този начин помагат за поддържане на здравето на тялото. Те са изследвани за първи път през 20-те и 50-те години на миналия век. По-късно медицинско проучване от 2013 г. установи, че лавандуловото масло повишава честотата на глутатион, каталаза и SOD: три от най-мощните човешки антиоксиданти (10).
        Друго клинично проучване с 22 доброволци е проведено с етерично масло от лавандула и розмарин. След подушване на лавандула в продължение на 5 минути, слюнката на всеки субект беше незабавно събрана. В слюнката са открити различни физиологично активни вещества, като хормона на стреса кортизол. Стимулациите с розмарин и лавандула намаляват нивата на кортизола. Намаляването на кортизола предпазва тялото от оксидативен стрес, което кара изследователите да вярват, че лавандулата има положителен ефект в това отношение (Atsumi & Tonosaki 2007).
 
        7. Лавандула при главоболие и мигрена
    Една от най-старите болести на човечеството е мигрената. Тези интензивни главоболия дори са записани през 1200 г. пр.н.е. от древните египтяни. Около 400 г. пр. н. е. известният лекар Хипократ споменава зрителните смущения, които понякога предхождат мигрена. Някои хора ще използват лавандула, за да облекчат всяко напрежение.
 

Лавандулата - друти ползи във ветеринарномедицински продукти. Лавандулово масло за менструални болки

В някои страни лавандулата се използва във ветеринарномедицински продукти за локално приложение. Заедно с други растителни екстракти и етерични масла, той е бил използван за антисептични и лечебни цели.

Лавандулово масло за менструални болки

Менструалните болки измъчват жените от зората на времето. В проучване от 2014 г. три капки масло от лавандула са приложени върху ръцете на 96 жени, страдащи от менструални спазми. Един час след менструалната болка те държаха ръцете си до носа си и вдишваха аромата в продължение на пет минути. Проучването установи, че лавандулата значително облекчава менструалните им болки в сравнение с плацебо групата. Жените, които не са помирисали лавандулово масло, са имали 12 пъти по-голяма вероятност да се почувстват уморени и гадни и 16 пъти по-вероятно да припаднат.

Lavender field- Sence of Nature


Коментари

Популярни постове

Mental toughness

На разходка в Одрин

BE PRESENT ...

Рисуването

Бижута- история на брошките

Mobile & Smart phones - necessity or addiction

Как да си направим парфюм от етерични масла в домашни условия?

Етерично масло от лавандула - силата на природата

12 рецепти за парфюми с етерични масла